Sabtu, 9 Mei 2020

BENTAN SEMASA PANTANG BERSALIN

Pernah kau buat bersauna macam ni? Ni pagi tadi punya gambar. Dengan kepala aku sekali masuk dalam tu. 😆😆😆 Ada la rupa kura-kura jap sebab kejap keluar kepala kejap masuk balik. Bila keluar kepala, sejuk oi!


Gelak la kan. Nampak kelakar. Aku pun gelak tengok gambar diri sendiri. Tapi sakit bentan tu, aku dan sape yang pernah kena je la tau macam mana leganya dapat masuk bersauna dalam tu. Lega dia sama macam aku duduk kat dapur, buka api dapur tu, berdiri je depan api tu. Macam orang Eropah yang suka pasang unggun api tu. Nak kehangatan semata-mata.

Tak pernah seumur hidup aku kena bentan dalam pantang. Sekali kena, ambik! Derita tu, kau je tau.

Orang lain nampak kau biasa-biasa je. Boleh berjalan, bergerak, masak, mengemas bagai. Muka kau macam biasa je. Tak nampak sakit pun. Lagi-lagi anak kecil macam #TheForth tu, tak faham Mama sakit lagi. Main terjah je Mama dia, pijak kaki Mama, panjat Mama... Allahu... Menahan je wei! Huhuhu

Tahan punya tahan, haaa ini la makan dia. Nasib boleh bergerak lagi ni. Ada orang, kena bentan takleh bangun terus. Minta jauh la kan. Insya-Allah.

Bentan aku kena ni bukan seram sejuk sampai tulang je aku dapat rasa. Emosi aku pun jadi tak terkawal. Tambah lak kena tengah pagi, time orang semua tidur... Masa ni, macam-macam benda thriller lalu-lalang dalam fikiran. Kalau tak tau thriller tu apa, korang gi cari movie thriller kat YouTube. Cam gitu la imej-imej dalam kepala aku masa tu. Tu yang fb & whatsapp aku keluar status aneh-aneh je tengah pagi. 😅 Tu pun aku pasang surah al-Baqarah nak paksa diri tu tidur.

Maaf la ye. Aku kena la cerita benda ni supaya korang (suami DAN isteri) yang baru nak ada anak atau belum pernah kena bentan ni, ambil tau dan dah tau apa nak buat kalau kena bentan macam aku ni. Bentan jenis lain aku tak tau la. Aku share apa yang aku tau je. Ikut pengalaman masing-masing la kan.

Lepas bersauna selama 15 + 5 minit ni, terus minum air suam. Dahaga betul. Pastu mandi air herba mandian pantang. Ringan badan. Lepas tu, baru la sapu minyak urut... Kalau teruk bentan macam aku, kau carilah bidan urut yang dah kenal kau dan dipercayai tidak menyembunyikan hal-hal masalah kesihatan. Bagi dia urut, betulkan urat-urat yang dah ter-block tu. Aku tak share la sape bidan aku time C19 ni belum reda. Naya ke dia nanti. Dah la dia tolong aku banyak. Maaf ye.

Dia urut aku guna minyak urut yang bukan bishe-bishe tau. Kenapa pulak puji melambung minyak urut tu ye? Haa korang tengok gambar je tak cukup wei. Beli, dan rasa sendiri apa special minyak tu. BUBBLE BELLY nama minyak tu.


Mula-mula sapu kat kaki kiri, tak rasa panas sangat. Rasa suam je. Macam rendam dalam air suam. Slow je panas dia. Sapu kat kaki kanan, panas sikit banding kiri.

Sapu kat pinggang + pinggul, walauwei! Panas macam kena tungku batu sungai! Aku dah la tak tahan panas tungku batu sungai, sanggup guna tungku bantal. Ini kali, takleh lari. Hadap je kepanasan tu. 😆😆😆 Padan muka aku.

Sapu pula kat belakang, bahu & leher. Tak sama rasa macam kat pinggang tu. Dia panas macam tungku bantal yang dah 2 minit kau biarkan. Tapi kat leher, panas dia, ohooooiii! Menyonggau! Kata orang negeri Sembilan. 😅

Pastu aku baring pula. Bidan sapu minyak tu kat kaki lagi, betis, paha, kawasan rahim, perut, tangan dan muka. Sementara dia sapu minyak tu, bahagian belakang aku terutama pinggang masih rasa panas macam letak tungku batu sungai. 😅😅😅

Haaa nampak tak apa special minyak tu? Dia punya panas tu, ikut poin mana urat kau masalah sangat.

Lepas urut semua tu, baru bidan ikat sanggul pantang. Bagi keluar angin kat kepala. Memang banyak angin kat kepala aku. Sendawa manjang masa bidan tengah ikat sanggul tu. 😅 Bahaya tau! Sebab sakit kepala tu yang buat fikiran aku flash imej-imej thriller. 😅😅😅 Alhamdulillah hanya imej saje. Belum pernah terjadi betul-betul aksi thriller tu. Minta dijauhkan Allah la ye.

Selesai sauna & urut tu, bidan pun beransur pulang dan aku berpeluh yang menyihatkan. Bukan berpeluh rasa sejuk macam sebelum tu. Tapi berpeluh rasa nyaman, ringan, tenang gituuu dan lapaaar. 😂

Lepas makan, aku fikir nak share dengan korang la benda ni. Tapi tengah taip, tertidur pula. Tidur memang tak sedar apa! Tengok jam, pukul 6 petang dah. 😅 Tu pun rasa ngantuk lagi. Dan aku paksa diri la bangun meneruskan rutin bersama baby...

Sekian cerita pengalaman aku kena bentan. Harapnya dapat la korang idea/tips dari pengalaman aku ni.

Terima kasih kakak bidan yang ikhlas membantu. Saya doakan bisnes perbidanan akak kelak berjaya dan mempunyai pengurusan yang baik. Maju jaya dalam membantu ibu-ibu macam saya. Aamiin. 😘

Tiada ulasan:

Catat Komen